MyAgrotes
ypaat-myagrotes (2)

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για την υποστήριξη των Ελλήνων αγροτών, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Η νέα δέσμη μέτρων στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του αγροτικού κλάδου.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ

Κεντρικό ρόλο στα νέα μέτρα κατέχει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, δεν υφίσταται πλέον ανώτατο όριο 100 εκατομμυρίων ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό για την επιστροφή του ΕΦΚ. Η επιστροφή θα πραγματοποιείται βάσει των πραγματικών τιμολογίων αγοράς πετρελαίου, με τον υπολογισμό να γίνεται με συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο. Η διαδικασία επιστροφής θα πραγματοποιείται τμηματικά ανά τρίμηνο, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2025.

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο αφορά τις αποζημιώσεις για ζημιές που υπερβαίνουν το 30% της παραγωγής. Το ΥπΑΑΤ ενεργοποιεί το Μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια θα καταγραφούν και θα αποσταλούν στην ΕΕ για έγκριση, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποζημίωσης. Ωστόσο, η στήριξη θα παρέχεται μόνο σε καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων.

Στον τομέα της ενέργειας, οι αγρότες επωφελούνται ήδη από το ειδικό τιμολόγιο “ΓΑΙΑ“, με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφώνεται στα 0,093 ευρώ ανά κιλοβατώρα, σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής στη χονδρική αγορά. Επιπλέον, έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές χιλιάδων παραγωγών σε 120 δόσεις.

Για τον κλάδο της βαμβακοκαλλιέργειας, προβλέπεται ειδική ενίσχυση 31,7 ευρώ ανά στρέμμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην προώθηση πιο βιώσιμων πρακτικών καλλιέργειας.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τον κτηνοτροφικό τομέα, με έμφαση στους πληγέντες από την πανώλη και την ευλογιά. Εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, προβλέπεται και η δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω ειδικού μέτρου.

Τέλος, το ΥπΑΑΤ δεσμεύεται για την υλοποίηση έργων υποδομής που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα, αν και οι λεπτομέρειες αυτών των έργων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με στόχο την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Το ΥπΑΑΤ τονίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και να προσαρμόζει τις πολιτικές του ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Ακολουθήστε στα social media

Διαβάστε Επίσης