MyAgrotes
timologio-myagrotes

Ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας βρίσκεται στο κατώφλι μιας σημαντικής ψηφιακής μετάβασης. Από την 1η Δεκεμβρίου 2024, οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις θα κληθούν να υιοθετήσουν υποχρεωτικά το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στη διαχείριση και παρακολούθηση των αγροτικών προϊόντων.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι αγρότες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 200.000 ευρώ θα πρέπει να εκδίδουν και να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δελτία αποστολής των προϊόντων τους.

Πότε ξεκινάει η εφαρμογή του δελτίου αποστολής

Η εφαρμογή του μέτρου θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, που ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου 2024, οι υπόχρεοι αγρότες θα πρέπει να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα παραστατικά, να τα διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και να λαμβάνουν μοναδικό αριθμό καταχώρισης (ΜΑΡΚ) και κωδικό QR. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει την άμεση ενημέρωση του παραλήπτη και θα διευκολύνει τους ελέγχους κατά τη μεταφορά των προϊόντων.

Η δεύτερη φάση, που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2025, θα εισαγάγει πρόσθετες λειτουργίες, όπως την παρακολούθηση των μεταφορτώσεων, την επιβεβαίωση παραλαβής από τον μεταφορέα και τον τελικό παραλήπτη, καθώς και τη δυνατότητα καταγραφής και διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων στις ποσότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο αφορά επίσης και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων, των φαρμακευτικών και ιατρικών αναλωσίμων, των οικοδομικών υλικών, καθώς και της παραγωγής και εμπορίας ελαιόλαδου, ανεξαρτήτως του ύψους των ακαθάριστων εσόδων τους.

Η εισαγωγή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής έρχεται με την φιλοδοξία να επιφέρει σημαντικά οφέλη στον αγροτικό τομέα. Να συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην ταχύτερη διεκπεραίωση των συναλλαγών και στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, να παρέχει στις αρχές τη δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

Ωστόσο, η μετάβαση αυτή ενδέχεται να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένους αγρότες, ιδιαίτερα εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, κρίνονται απαραίτητες οι πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και υποστήριξης από τις αρμόδιες αρχές και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ακολουθήστε στα social media

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή του Προγράμματος LEADER έως το Τέλος του Έτους

leader-myagrotes (2)

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να διευθετήσει τις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις του προγράμματος LEADER 2014-2022 μέχρι το τέλος του τρέχοντος...

Νέα Παράταση για τη Δράση 4.1.5 του ΠΑΑ

paa-myagrotes

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας, ανακοίνωσε πρόσφατα σημαντικές αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Δράσης 4.1.5 του...

Διαβάστε Επίσης