Στις 20 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε σημαντική σύσκεψη υπό την ηγεσία του Υπουργού ΥΠΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών του πρόσφατου παγετού που έπληξε αγροτικές περιοχές της χώρας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο παγετός που σημειώθηκε στις 19 και 20 Μαρτίου προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις πληγείσες περιοχές και εξετάστηκαν τρόποι άμεσης κινητοποίησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την αποκατάσταση των ζημιών. Η προτεραιότητα δόθηκε στην ταχεία καταγραφή των ζημιών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών.

Ο ρόλος του ΕΛΓΑ στη κρίση
Ο ΕΛΓΑ έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης, με στόχο τη δίκαιη και γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών. Ο Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι κανόνες ανταγωνισμού απαιτούν αυστηρό έλεγχο ακόμα και για εθνικούς πόρους.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης στήριξης του αγροτικού τομέα, ο Υπουργός ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης τόκων και κεφαλαίου υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, με στόχο να γίνουν βιώσιμα τα δάνεια των παραγωγών. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της αγροτικής περιουσίας.
Η σύσκεψη αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα. Οι καταστροφές από φυσικά φαινόμενα όπως ο παγετός αναδεικνύουν την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και στήριξη των παραγωγών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών στον αγροτικό τομέα, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού συστήματος απέναντι στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Με αυτές τις ενέργειες, η πολιτεία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες παραγωγοί θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
πηγή: minagric.gr