Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Christophe Hansen, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις που είχε η καταιγίδα Daniel στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας και την ανάγκη για δημιουργία νέων εργαλείων διαχείρισης κρίσεων.
Η καταιγίδα Daniel προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην αποκατάσταση των δραστηριοτήτων τους. Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι οι υπάρχουσες πολιτικές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών σε περιόδους κρίσης. «Στόχος μας πρέπει να είναι η αναγέννηση και όχι απλά η προστασία του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η σημασία της συνεργασίας με την ΕΕ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών στη διαχείριση κρίσεων. Η συνεργασία αυτή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού αγροτικού τομέα, ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που προκύπτουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Daniel, ωστόσο οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Οι παραγωγοί ζητούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την αποζημίωση των ζημιών τους, καθώς πολλές εκμεταλλεύσεις έχουν πληγεί σοβαρά. Η έλλειψη πόρων και η γραφειοκρατία καθυστερούν τη διαδικασία αποκατάστασης, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η στήριξη του αγροτικού τομέα δεν είναι μόνο θέμα εσωτερικής πολιτικής, αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής. Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τους μηχανισμούς στήριξης των γεωργών σε περιόδους κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια τροφίμων και η βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.
Η συνάντηση με τον Επίτροπο Hansen αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναγκαίας συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την ανάπτυξη νέων πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο Συμβούλιο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των κρίσεων στον τομέα της γεωργίας.
Η ανάγκη για νέα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η στήριξη του αγροτικού τομέα απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας.