Το βαμβάκι είναι ένα φυτό που καλλιεργείται για τις ίνες του, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για υφάσματα και γενικότερα τέτοιου τύπου προϊόντα.
Έδαφος
Το βαμβάκι χρειάζεται γόνιμο, δροσερό και αργιλώδες έδαφος. Δεν ευδοκιμεί σε ξηρά και αμμώδη χωράφια. Πρέπει να έχουμε οργώσει το χωράφι για να είναι έτοιμο για την καλύτερη καλλιέργειά του.

Φύτευση
Η φύτευση γίνεται την άνοιξη καθώς το βαμβάκι είναι φυτό που χρειάζεται ζεστό κλίμα για να αναπτυχθεί, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι περίπου στους 15 βαθμούς. Σε περίπτωση που το φυτεύσουμε όταν επικρατούν συνθήκες πιο ψυχρές δεν θα αναπτυχθεί και θα αρρωστήσει. Η σπορά γίνεται σε σειρές 2-3 εκατοστά μέσα στο έδαφος και μπορεί να γίνει με μηχανήματα σποράς ή και με το χέρι ρίχνοντας ομοιόμορφα τους σπόρους στο έδαφος. Σημαντική είναι και η χρήση λιπασμάτων και φυτοφάρμακων για να αποφευχθούν ασθένειες και παράσιτα. Κατά μέσο όρο η ποσότητα σποράς για το βαμβάκι είναι 2,5 κιλά σπόρου και 20 κιλά λιπάσματος ανά στρέμμα.

Άρδευση
Το βαμβάκι δεν έχει μεγάλη ανάγκη από πότισμα ειδικά στα πρώιμα στάδια της καλλιέργειάς του. Σε περίπτωση που δεν έχουν σημειωθεί αρκετές βροχοπτώσεις πριν τη σπορά του, ποτίζουμε το έδαφος πριν το φυτεύσουμε. Μετά τη σπορά και ανάλογα πάντα τις συνθήκες της κάθε περιοχής ποτίζουμε περίπου κάθε 15 μέρες. Κατά τη περίοδο της άνθησης προτείνεται το χωράφι να έχει περισσότερη υγρασία για να βοηθήσει τη διαδικασία.

Συγκομιδή
Γίνεται όταν ανοίξει ο καρπός και φανερωθούν οι χαρακτηριστικές άσπρες ίνες του, συνήθως Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Το μάζεμα μπορεί να γίνει με μηχανές συγκομιδής βαμβακιού ή και με εργατικά χέρια, όταν πρόκειται για μικρές ποσότητες. Μετά τη συγκομιδή, το βαμβάκι συνήθως επεξεργάζεται για να διαχωριστούν οι ίνες από τους σπόρους και στη συνέχεια οι ίνες γίνονται νήματα για χρήση σε υφάσματα και άλλα προϊόντα.
