Το σιτάρι είναι από τα πιο διαδεδομένα φυτά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και αποτελεί περίπου το 25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η καλλιέργεια του σιταριού περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως η προετοιμασία του εδάφους, η φύτευση των σπόρων και η συγκομιδή των σιτηρών.

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει η επιλογή του τύπου σιταριού. Υπάρχει το μαλακό ή κοινό σιτάρι, που είναι το πιο διαδεδομένο και χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ψωμιού και μπισκότων και το σκληρό, που προορίζεται για ζυμαρικά και κίτρινα άλευρα.
Φύτευση
Μετά την επιλογή του σπόρου πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το έδαφος (χωράφι) πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να καλλιεργήσουμε το σιτάρι και ότι η εποχή είναι η κατάλληλη. Οι προτεινόμενες συνθήκες είναι ξηρό έδαφος που να έχει οργωθεί και να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρό (να μην έχει πέτρες για παράδειγμα).Η σπορά γίνεται από τέλη Σεπτέμβρη μέχρι και τέλη Δεκέμβρη, ανάλογα πότε είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες και σε βάθος 3-5 εκατοστά μέσα στο έδαφος και όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα, για να έχει περίπου την ίδια ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα. Από αρχές Μαρτίου μέχρι τέλη Μάϊου ρίχνονται τα λιπάσματα που χρειάζονται και αρχές καλοκαιριού γίνεται το θέρισμα.

Άρδευση
Το σιτάρι χρειάζεται πότισμα συχνά έτσι ώστε να μεγαλώσει όπως πρέπει ,αλλά πάντα με προσοχή γιατί εάν το ποτίσουμε παραπάνω από ότι χρειάζεται ο σπόρος ενδέχεται να σαπίσει. Σημαντικό είναι επίσης να παρακολουθούμε το σιτάρι αφού το φυτεύσουμε για τυχόν ασθένειες ή παράσιτα και να χορηγούμε τα κατάλληλα φυτοφάρμακα.

Συγκομιδή
Μετά το θέρισμα του καρπού που γίνεται με τη βοήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κομπίνα), το σιτάρι προτείνεται να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος για να αποφευχθεί από την υγρασία, τα παράσιτα και λοιπούς κινδύνους.
