Το κριθάρι είναι το 3ο πιο διαδεδομένο δημητριακό στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται κυρίως για ζυθοποιία και ως ζωοτροφή και είναι από τα πρώτα δημητριακά που καλλιέργησε ο άνθρωπος.
Φύτευση
Το κριθάρι χρειάζεται γόνιμα, ξηρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη που να έχουν οργωθεί και με άμεση έκθεση στο φως του ήλιου. Προτείνεται να υπάρχει και λίπασμα από φύλλα ή κοπριά για να είναι πιο γόνιμο το έδαφος και να καθαρίζεται από χόρτα. Φυτεύεται συνήθως το φθινόπωρο και σπανιότερα την άνοιξη καθώς δεν έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο κρύο, αλλά ούτε και στην πολλή ζέστη. Οι σπόροι πρέπει να μπαίνουν περίπου 5 εκατοστά μέσα στο έδαφος και να έχει ομοιόμορφη διανομή.
Άρδευση
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα, αν υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις στη περιοχή, το κριθάρι δεν χρειάζεται έως και καθόλου πότισμα. Προτείνεται και η χρήση λιπάσματος (πλούσιου σε άζωτο) για να βοηθήσει στην ανάπτυξή του.
Συγκομιδή
Γίνεται όταν το κριθάρι πάρει ένα χρυσαφί χρώμα με τη βοήθεια θεραλωνιστικής μηχανής, έτσι ώστε να κοπεί το φυτό από το έδαφος και να αλωνιστεί ο καρπός. Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος για την αποφυγή μούχλας και παρασίτων.