MyAgrotes
δείκτη εισροών

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε το δελτίο τύπου για τις εισροές και εκροές του Απριλίου 2024, αποκαλύπτοντας σημαντικές μεταβολές στους δείκτες τιμών. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε μείωση στο δείκτη εισροών κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2024, συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Αντίθετα, ο δείκτης εκροών, που αντιπροσωπεύει τις τιμές παραγωγού, παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξης του 0,4%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη γεωργία και κτηνοτροφία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιδοτήσεις, παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 15,7% τον Απρίλιο 2024 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023. Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 9,8% σε σχέση με το 2022. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως:

Στην άνοδο κατά 23,7% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής, με κύριες συνιστώσες το ελαιόλαδο και τα φρούτα.

Στην αύξηση κατά 1,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης εκροών αυξήθηκε κατά 0,4% από τον Μάρτιο 2024 στον Απρίλιο 2024. Ο μέσος σταθμικός δείκτης εκροών για το δωδεκάμηνο Μαΐου 2023 – Απριλίου 2024 παρουσίασε αύξηση 17,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη γεωργία και κτηνοτροφία για τον Απρίλιο 2024 σημείωσε μείωση 1,8% σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023. Αντίθετα, την ίδια περίοδο πέρυσι, ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 4,6% σε σχέση με το 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως, στη μείωση κατά 3,2% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων, με κύρια συνιστώσα τις ζωοτροφές και στην αύξηση κατά 2,9% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Η αύξηση του δείκτη τιμών εκροών κατά 15,7% αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των τιμών της φυτικής παραγωγής, ιδιαίτερα του ελαιολάδου και των φρούτων. Η ζωική παραγωγή συνέβαλε επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει τις πιέσεις που δέχονται οι παραγωγοί από τις αυξημένες τιμές των προϊόντων τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την τελική τιμή για τους καταναλωτές.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση του δείκτη τιμών εισροών κατά 1,8% υποδηλώνει μια ελάφρυνση του κόστους για τους παραγωγούς, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των ζωοτροφών. Ωστόσο, η αύξηση του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 2,9% δείχνει ότι οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια, όπως εξοπλισμός και υποδομές, παραμένουν ακριβές.

πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Ακολουθήστε στα social media

Προκλήσεις για την Ελληνική Βαμβακοκαλλιέργεια

vamvaki-myagrotes

Η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τη φετινή περίοδο, με τις αποδόσεις να εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση και την ποιότητα του προϊόντος να...

Διαβάστε Επίσης