Μια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για τη δημιουργία μιας νέας ελληνικής φυλής αιγοπροβάτου εν ονόματι ΚάρΛα παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Agrothessaly. Στην έκθεση παρευρέθηκαν για τη παρουσίαση φορείς από εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας όπως ο Γιώργος Αρσένος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο συνεργάζεται με τη Περιφέρεια για αυτό το εγχείρημα.
Η φυλή ΚάρΛα θα συνδυάζει χαρακτηρηστικά από το “καραγκούνικο” πρόβατο, από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα και το “Λακόν”, την γαλλική φυλή που είναι δημοφιλής στην χώρα μας. Η συνθετική αυτή νέα φυλή θα συνδυάζει τα προτερήματα των δύο φυλών για να δημιουργηθεί η νέα ποικιλία θεσσαλικού προβάτου.

Οι δύο φυλές της ποικιλίας ΚάρΛα
Το Καραγκούνικο πρόβατο είναι ελληνική φυλή πρόβατου, που εκτρέφεται κυρίως στη Θεσσαλία. Ο χρωματισμός των Καραγκούνικων προβάτων ποικίλει από το άσπρο έως το μαύρο, αλλά τα περισσότερα ζώα είναι λευκά με μαύρες κηλίδες διαφορετικής έκτασης στο κεφάλι και στα άκρα. Είναι δε μεγαλόσωμα, αφού το ύψος ακρωμίου των αρσενικών κυμαίνεται γύρω στα 78 cm και των θηλυκών στα 68 cm. Τα αρσενικά, σε ένα ποσοστό 60%, δε φέρουν κέρατα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής είναι το κυρτό επιρρίνιο.
Η Λακόν είναι γαλλική φυλή προβάτων, με κατεύθυνση την γαλακτοπαραγωγή. Είναι η σπουδαιότερη φυλή της Γαλλίας και μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Έλαβε την ονομασία της από την ομώνυμη πόλη στο νομό Ταρν, στα νότια του Μασίφ Σαντράλ. Στην περιοχή αυτή, καθώς και στους νομούς Αβερόν, Ερώ και Λοζέρ βρίσκονται τα κυριότερα κέντρα εκτροφής της φυλής. Το γάλα των προβάτων χρησιμοποιείται για την παραγωγή του γνωστού τυριού ροκφόρ.
Η συνθετική φυλή ΚάρΛα θα έχει χαρακτηριστικά και των δύο ποικιλιών και θα παρουσιάζει μεγάλη παραγωγή σε γάλα αλλά και ανθεκτικότητα στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
πηγή: Wikipedia