MyAgrotes
drone

Ο 26χρονος αγρότης στο Δομοκό κάνει καλλιέργεια σιτηρών χρησιμοποιώντας drone και αυτόνομο τρακτέρ. Η χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας του επιτρέπει να εκτελεί αποτελεσματικά τις γεωργικές εργασίες του. Το drone χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των καλλιεργειών και την ανίχνευση πιθανών προβλημάτων, ενώ το αυτόνομο τρακτέρ αναλαμβάνει το άροση, τη σπορά και τη συγκομιδή των σιτηρών. Η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών στη γεωργία συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας, μείωση του χρόνου και της κόπωσης του αγρότη, και βελτίωση της παραγωγής. Οι μεθόδοι αυτές ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και συμβάλλουν στην εξέλιξη της γεωργικής βιομηχανίας.

Παρά την ανυπαρξία οποιασδήποτε προηγούμενης εμπειρίας στη χρήση παρόμοιων συστημάτων στην Ελλάδα και την έλλειψη γνώσης σχετικά με τα αποτελέσματά τους, αποφάσισα να ρισκάρω και να επενδύσω σε αυτά. Τώρα, τα χωράφια μου επεξεργάζονται αποκλειστικά με τη χρήση drone. Με τη βοήθεια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και με την υποστήριξη ενός καθηγητή, κατάφερα να βρω τις κατάλληλες δοσολογίες νερού και φαρμάκου, πραγματοποιώντας πειράματα στα χωράφια μου. Επιπλέον, εκμεταλλεύομαι ένα αυτόνομο τρακτέρ που λειτουργεί με GPS χωρίς την παρέμβασή μου. Μετά τη χαρτογράφηση των χωραφιών μου και την ενσωμάτωση των δεδομένων στο σύστημα, ρυθμίζω τις λειτουργίες ανάλογα με τις ανάγκες. Με το συγκεκριμένο τρακτέρ, κατάφερα να αποφύγω την υπερβολική χρήση λιπάσματος, καθώς το τρακτέρ δεν επαναλαμβάνει την πορεία του, αποφεύγοντας την επικάλυψη αλλά και την ανεκπλήρωτη περιοχή.

Παρά το υψηλό κόστος της επένδυσης, ο 26χρονος επισημαίνει ότι «είναι αρκετά σημαντικό. Μέρος από τα χρήματα προέρχεται από τους προσωπικούς μου πόρους, ενώ άλλα μηχανήματα προμηθεύτηκα μέσω του Προγράμματος Βελτίωσης για νέους αγρότες.

Αν και το κόστος είναι υψηλό, η παραγωγικότητα αυξάνεται και το κόστος μειώνεται μέσω της τεχνολογίας, ενώ η εργασία γίνεται πιο εύκολη και αποτελεσματική για τον αγρότη», επισημαίνει. Όσον αφορά τις τεχνολογίες, αναφέρει ότι «ενδιαφέρομαι για κάθε νέα τεχνολογία. Κάθε πειραματική λύση με ενδιαφέρει, γιατί δεν υπήρχαν προηγούμενα αποτελέσματα από κάποιον άλλο. Έτσι, δοκίμασα μόνος μου τα πάντα και είμαι ανοιχτός σε κάθε νέα τεχνολογία».

Με τη χρήση drone και αυτόνομου τρακτέρ, ο αγρότης επιτυγχάνει αυξημένη παραγωγικότητα και μείωση του κόστους. Η αποφυγή υπερβολικής χρήσης λιπάσματος συμβάλλει στην οικολογική αειφορία της καλλιέργειας, ενώ η εύκολη εφαρμογή της τεχνολογίας καθιστά την εργασία πιο αποτελεσματική και ευκολότερη για τον αγρότη. Ο αγρότης ενδιαφέρεται για κάθε νέα τεχνολογική λύση που μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και είναι ανοιχτός σε πειραματικές προσεγγίσεις.

Ακολουθήστε στα social media

ΥΠΑΑΤ: Οικονομική Στήριξη στους Αλιείς Παράκτιας Αλιείας για Ζημιές

ypaat-myagrotes (4)

Το ΥΠΑΑΤ προχωρά στην παροχή οικονομικής στήριξης προς τους ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας, ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούν τα...

ΥΠΑΑΤ: Πρωτοβουλίες για την Προστασία των Θαλάσσιων Οικοσυστημάτων

myagrotes (2)

Η Ελαφόνησος φιλοξένησε φέτος ένα συνέδριο με διεθνή απήχηση, αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των εισβολικών ξενικών ειδών, με...

Διαβάστε Επίσης