Η Ελλάδα προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ) για την περίοδο 2025-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα, του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με στόχο τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων της χώρας.
Το ΕΠΣΑΔ αποτελεί ένα πολυετές πρόγραμμα που ενσωματώνει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) και η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών (ICCAT). Μέσω της συλλογής αξιόπιστων βιολογικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών δεδομένων, το πρόγραμμα παρέχει τα επιστημονικά θεμέλια για τη διαμόρφωση πολιτικών που εξασφαλίζουν την αειφορία στον κλάδο της αλιείας.
Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν είναι κρίσιμα για την εκπλήρωση υποχρεώσεων όπως η ετήσια έκθεση στόλου, τα σχέδια διαχείρισης αλιευτικών πόρων και η παρακολούθηση της κατάστασης των αλιευτικών αποθεμάτων. Παράλληλα, συμβάλλουν στην τεκμηρίωση επιστημονικών γνωμοδοτήσεων που χρησιμοποιούνται στη χάραξη της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρηματοδότηση ΕΠΣΑΔ
Η υλοποίηση του ΕΠΣΑΔ συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 17,544 εκατομμύρια ευρώ, με πόρους που προέρχονται τόσο από εθνικές πηγές όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.
Ο Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι η συλλογή σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση των αλιευτικών πόρων και τη λήψη αποφάσεων που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής και διεθνούς αλιείας. «Η πρωτοβουλία αυτή είναι επωφελής όχι μόνο για την αλιεία αλλά και για το περιβάλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η υλοποίηση του ΕΠΣΑΔ έρχεται σε μια περίοδο όπου οι πιέσεις στους αλιευτικούς πόρους αυξάνονται λόγω κλιματικής αλλαγής, υπεραλίευσης και απώλειας βιοποικιλότητας. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις μέσω της παροχής αξιόπιστων δεδομένων που θα διευκολύνουν τη λήψη μέτρων διαχείρισης.
Επιπλέον, εξετάζεται η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Αλιευτικής Πολιτικής. Το συμβούλιο αυτό θα περιλαμβάνει εκπροσώπους επιστημονικών ιδρυμάτων, αλιέων και υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο τον μακρόπνοο σχεδιασμό πολιτικών που προστατεύουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και ενισχύουν τον κλάδο της αλιείας.
πηγή: minagric.gr