Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή της Κορινθίας, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) έχει κινητοποιηθεί άμεσα για την αποτίμηση των ζημιών. Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε από τη συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου.
Η πυρκαγιά, που ξέσπασε κοντά στο Ξυλόκαστρο την 29η Σεπτεμβρίου, εξαπλώθηκε ραγδαία λόγω των ισχυρών ανέμων, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο μήκους 32 χιλιομέτρων. Η έκταση της καταστροφής εκτιμάται σε περισσότερα από 12.000 στρέμματα καμένης γης, συμπεριλαμβανομένων καλλιεργειών και κατοικιών.
Ανταποκρινόμενος στην κρισιμότητα της κατάστασης, ο ΕΛΓΑ έχει αποστείλει ειδικά κλιμάκια στην πληγείσα περιοχή. Τα συνεργεία αυτά, υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας, Γιώργου Τσιλιγιάννη, αποτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων γεωπόνων και κτηνιάτρων.
Στόχοι των Κλιμακίων:
• Οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών
• Λεπτομερής καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες
• Εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής για τον αγροτικό τομέα
Η επέκταση της πυρκαγιάς στη Κορινθία
Η πυρκαγιά, που έφτασε μέχρι τον ορεινό οικισμό των Τρικάλων, κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις δύσβατης και απρόσιτης γης. Ο καπνός από τη φωτιά ήταν ορατός σε μεγάλη απόσταση, φτάνοντας μέχρι και την Κρήτη, 360 χιλιόμετρα μακριά.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις λόγω:
• Του δύσβατου εδάφους της περιοχής
• Των ακραίων καιρικών συνθηκών
• Των μεταβαλλόμενων ανέμων που επηρέασαν την πορεία της φωτιάς
Παρά τις προσπάθειες, η πυρκαγιά προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές στη περιοχή της Κορινθίας. Ο ΕΛΓΑ, μέσω της άμεσης παρέμβασής του, στοχεύει στην ταχεία αποτίμηση των ζημιών για την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Η κλιματική αλλαγή και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας έχουν αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών στην Ελλάδα. Αυτό καθιστά αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ανάπτυξη στρατηγικών για την προστασία του αγροτικού τομέα από μελλοντικές καταστροφές.