Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ελλάδας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αποκορύφωμα το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως συνέχεια των διαπραγματεύσεων με κυβερνητικό κλιμάκιο που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες φαίνεται να μην ικανοποίησαν πλήρως τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου διεξαγωγής του συλλαλητηρίου δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την παρουσία του Πρωθυπουργού στην πόλη. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ευελπιστούν ότι η παρουσία τους θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ωστόσο, η διοργάνωση του συλλαλητηρίου αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η Ελληνική Αστυνομία έχει απαγορεύσει τη συγκέντρωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αρχικά σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Αντ’ αυτού, οι διοργανωτές καλούν τους συμμετέχοντες να συγκεντρωθούν στο σταθμό του ΟΣΕ Θεσσαλονίκης.
Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται
Παρά τις δυσκολίες, οι αγρότες παραμένουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πολλοί έχουν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη με τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα. Η συγκέντρωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους.
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων παραμένουν σταθερά και περιλαμβάνουν την αποζημίωση για απώλειες εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, και εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον, ζητούν την αναθεώρηση του πλαισίου του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών και την υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει ήδη ανακοινώσει ορισμένα μέτρα στήριξης, όπως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η ενεργοποίηση του Μέτρου 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Ωστόσο, οι αγρότες θεωρούν αυτές τις προτάσεις ανεπαρκείς και επιμένουν με τις κινητοποιήσεις τους στην ανάγκη για πιο ουσιαστικά μέτρα.
Το σημερινό συλλαλητήριο αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης. Η έκβαση αυτής της κινητοποίησης θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία των αγροτικών διεκδικήσεων και να επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.
Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη, αναμένοντας τις εξελίξεις που θα προκύψουν από αυτή την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.